Pot dona sânge dacă am tatuaj?

Dacă ai un tatuaj, poți dona sânge numai dacă îndeplinești anumite criterii. Este posibil să nu poți dona sânge dacă tatuajul are mai puțin de 3 luni.

Acest lucru este valabil și pentru piercing-uri. Introducerea cernelii, a metalului sau a oricărui alt material străin în corpul tău îți afectează sistemul imunitar și te poate expune la viruși dăunători. Acest lucru poate afecta ceea ce este în fluxul sanguin.

Dacă există șansa ca sângele tău să fi fost compromis, centrul de donații nu îl va putea folosi.

Citește în continuare pentru a afla despre criteriile de eligibilitate.

Este posibil să nu poți dona dacă tatuajul tău are mai puțin de 3 luni

A dona sânge după ce ai făcut recent un tatuaj poate fi periculos. Deși neobișnuit, un ac de tatuaj nesteril poate transporta o serie de viruși transmiși în sânge, cum ar fi:

•hepatita B
•hepatita C
• HIV

Persoanele cu tatuaje proaspete sunt sfătuite să aștepte un an înainte de a dona sânge pentru a reduce riscul de a transmite fără să știe acești viruși.

S-ar putea să poți dona sânge în mai puțin de 3 luni dacă ți-ai făcut tatuajul la un salon de tatuaje reglementat de stat. Saloanele reglementate de stat sunt monitorizate în mod curent pentru practici de tatuare sigure și sterile, astfel încât riscul de infecție este scăzut.

Nu ezita să întrebi în prealabil artistul preferat despre calificările lui. Adesea, certificările lor sunt afișate în mod vizibil pe pereții salonului.

De asemenea, nu poți dona dacă piercing-ul tău are mai puțin de 3 luni

La fel ca tatuajele, piercing-urile pot introduce materiale străine și agenți patogeni în corpul tău. Hepatita B, hepatita C și HIV pot fi contractate prin sânge contaminat de un piercing.

Deși multe state reglementează saloanele care oferă servicii de piercing, există reguli specifice privind eligibilitatea pe baza echipamentului utilizat.

Dacă nu ești absolut sigur că metoda folosită a fost eligibilă, nu ar trebui să donezi sânge decât după 12 luni.

Concluzie

Să-ți faci un tatuaj sau un piercing nu te face neeligibil să donezi sânge dacă aștepți 3 luni sau dacă urmezi măsurile de precauție adecvate pentru a-ți face un tatuaj sigur și steril la o unitate reglementată.

Discută cu medicul tău dacă crezi că ai orice alte afecțiuni care te pot face neeligibil pentru a dona sânge. Acesta îți poate răspunde la orice întrebări și te poate sfătui cu privire la următorii pași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *